¿Nacidos para correr?

Avui algú estarà content. Després de posseïr durant varis mesos el llibre de l’Albert: Nacidos para correr, ja l’he acabat!!

És un bon llibre per tots els públics, per a runners i no runners. La pregunta que ens formula el llibre es clara (títol del llibre + signes d’interrogació) ¿hem nascut per córrer?

Pel que sembla, l’ésser humà és l’únic animal preparat per naturalesa per córrer grans distàncies, i tot gràcies al nostre sistema de ventilació del cos (capítol 28). Al món encara hi ha tribus al món que corren amb normalitat i sense esforç grans distàncies diàries. Una d’aquestes tribus, que és la protagonista del llibre, són els tarahumanes (rarámuris) de Mèxic. Aquesta tribu ha nascut per la ultradistància ja que no tenen ni les nostres comoditats (no són ni sedentaris ni consumistes) i a més han hagut de sobreviure durant molts segles en una zona geogràficament desfavorable, plena de barrancs i muntanyes amb desnivells importants, cosa que ha dificultat molt més la seva existència.

Un els protagonistes del llibre, coneixedor de les dues cultures, aconsegueix organitzar una cursa entre alguns dels millors ultramaratonistes americans (Scott Jurek, Billy Barnett, Jenn Shelton, Ted Barefoot…) i membres tarahumanes. La preparació occidental contra el minimalisme. Entrenaments durs planificats contra el dia a dia. Roba tècnica per ajudar a l’evaporació de la suor contra colorits vestits de festa. Gadgets d’última generació contra les sensacions que ens dóna el cos. PowerBars i gels contra aliments naturals. Calçat de marca per evitar lesions contra un peu nu. En fi, el dia i la nit o la nit i el dia.

Finalment en un apretat final, guanyen els tarahumanes, la tribu que, tenint les mateixes capacitats que tots els altres humans ha hagut d’evolucionar per sobreviure en el medi que se li ha imposat.

El debat que obre el llibre és, perquè nosaltres ens lesionem tant i aquest tipus de tribus no. Una resposta es obvia, nosaltres vivim al segle XXI, amb moltes comoditats i el nostre cos s’ha hagut d’anar adaptant a elles i no ha fer 8 hores de cursa diària per aconseguir menjar… l’altre resposta que deixo al aire és… el calçat que portem afecta negativament a la nostre biomecànica? No sé vosaltres… però a mi m’és més còmode calçar-me les meves Nike Vomero 7 amb les meves plantilles que no anar descalç amb tots els perills que s’exposaria el meu peu… espero que el temps no em faci arrepentin del meu actual pensament.

Us deixo un reportatge interessant que he trobat:

2 thoughts on “¿Nacidos para correr?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s